من شمیم خادمی دختری گیلانی هستم که اصالتم به شهر املش برمیگردد. اکنون که ساکن املش نیستم هروقت از من پرسیده شد که اهل کجایی و نام املش را به زبان آوردم، این مبحث برایم آزار دهنده بود که شخص پرسشگر چیزی از املش نمیدانست و حتی نام این شهر کهن را هم نشنیده است. در این مقاله سعی دارم تا شما را با این شهر و اساطیر بزرگی که در این شهر زندگی میکردند آشنا کنم. با من همراه باشید تا اطلاعات کاملی را در اختیار شما بگذارم.
باستان شناس های بسیاری در املش کاوش کردند. نتیجه این تحقیقات این بود که املش از حدود ۱۳۰۰ تا ۶۰۰ قبل از میلاد منطقه ای مسکونی بوده است. در منطقه ای به نام نوروز محله تعداد زیادی ظروف سفالی و ابزارهای آهنی پیدا شده که نشان دهنده سکونت مردم در این منطقه است.
املش ارتباط مستقیمی با دریای کاسپین ندارد ولی در لیست شهر های نزدیک به دریا قرار دارد. در دوره حکومت ماد این مسئله بسیار اهمیت داشت. چرا که دریای کاسپین قطب اصلی صادرات و واردات بود. از این جهت میشود گفت که حکومت اهمیت بالایی برای شهر املش قائل بود.
به حتم میتوانم بگویم مهمترین منطقه از نظر تجاری و استراتژیک برای حکومت، شهرستان املش بوده است. از طرفی با پیدا کردن ابزار ها و لوازمی که به آن دوره برمیگشته، میتوان گفت که مردم املش فرهنگ غنی داشتند
هر پادشاهی که روی کار میآمد از اهمیت گیلان و املش غافل نمیشد. پادشاهان اشکانی هن از این قاعده مستثنی نبودند. علاوه بر مسئله تبادلات مرز دریایی، صنعت ماهیگیری و صنایع دستی گیلان هم بر اقتصاد تاثیر به سزایی داشت.
در این دوره کشفیات جدیدی از املش صورت گرفت و آن هم غنی بودن منابع طبیعی در املش بود.
در دوره اسلامی باز هم از خوبی های املش غافل نشدند. ولی مسئله ای که وجود داشت این بود که املش در این زمان تحت سلطه حکومت های مرکزی بود
این دوره برای املش تحول عظیمی بود. چرا که خاندان صوفی به املش تبعید شدند ( در مقاله ای جداگانه از خاندان صوفی برایتان خواهم نوشت).
این اقوام در رشد و شکوفایی املش تاثیر بسیار زیادی داشتند. به طور مثال سه شنبه بازار املش که هنوز هم هر هفته برگزار میشود از ابداعات خان صوفی بود که املش را قطب اقتصادی منطقه کرد. رشد املش را مدیون شاه اسماعیل صفوی و خوانین صوفی هستیم.
املش در این دوره بافت روستایی خود را حفظ کرده بود، اما با ساخت جاده بافت شهری املش گسترش پیدا کرد و در نهایت شهرستان کنونی شکل گرفت.
متاسفانه در سال های گذشته کسی از جاذبه های گردشگری املش چیزی نمیدانست. البته ممکن است به خاطر این باشد که املش در شرقی ترین نقطه گیلان واقع شده است. این روزها به واسطه رشد اینترنت مردم بیشتر با جاذبه های گردشگری املش آشنا شده اند در ادامه بیشتر بهشون میپردازیم.
یکی از ملموس ترین جاذبه های گردشگری املش جنگل های انبوه و بکر است.
· بلوردکان
· خصیل دشت
· هالی دشت یا هلو دشت
· رانکوه
· جنگل لیل
· جنگل حسین آباد
هرگز تصور نکنید که این جنگل ها به هم شبیه هستند. هر کدام از این جنگل ها زیبایی منحصر به فرد، رودخانه های تمیز و زیبا و حتی یکی از آنها چشمه ای فوق العاده به نام لوزان دارد.
محیطی امن، تمیز و بکر است. نکته جالب توجه این است که در تابستان هیچ حس شرجی بودنی در ییلاقات وجود ندارد. فقط خنکی و مطلوبی هواست که توجه شما را به خود جلب میکند.
جاذبه های تاریخی
املش فقط محیط طبیعی ندارد. جاذبه های تاریخی فراوانی دارد که نشان دهنده تمدن، فرهنگ و معماری عمیق گیلان است.
· عبد العلی خان صوفی
· برج میل اُمام
در ارتباط با این برج باید خدمت شما عزیزان عرض کنم که ۷ متر ارتفاع دارد که البته در گذشته بلند تر بوده است. از طرفی این برج آتشکده زمان ساسانی بوده است و به عنوان برج دیده بانی هم از آن استفاده میشده. امروزه به ثبت ملی هم رسیده است.
مگر میشود شهری در گیلان بیابید که بدون چشمه باشد.
چشمه لوزان یک چشمه آب سرد است. گوارا ترین و خنک ترین آب را از این چشمه میتوانید بنوشید. املاح معدنی این چشمه بی نظیر است. حس سبکی که بعد از نوشیدن این آب به شما دست میدهد تا مدت ها از یادتان نخواهد رفت.
تالاب زربیجار یکی از جاذبه های طبیعی و زیبای املش است. این تالاب زیبا از بهترین جاذبه های طبیعی املش هستش که سالانه گردشگر های زیادی را به خود جذب میکند.
یک نکته عجیبی که وجود دارد این است که وقتی صحبت از غذاهای گیلانی میشود اولین چیزهایی که یاد مردم شهر های دیگر میآید میرزاقاسمی، باقالاقاتق و امثال اینهاست. در صورتی که ما در املش غذاهای جذابی مثل ماهی مالاته و خورش ترش واش را داریم که اگر خوب طبخ شود مزه به یاد ماندنی برای شما خواهد داشت.
عزیزان دل طبیعت املش و همه جای گیلان امانتی است که از گذشتگان به ما رسیده است. با حفظ و نگهداری از این آثار این امانتی را صحیح و سالم به فرزندان خود هدیه دهید ممنون بلامیسر.